Annons
Nyheter

Frustrerad och hotfull 45-åring inför rätta idag

I dag på förmiddagen startar rättegången mot den 45-årige så kallade gryningspyromanen. Något åtal för mordbrand handlar det dock inte om. I stället står mannen till svars för hot mot tjänsteman, stöld, två fall av ringa narkotikabrott och hemfridsbrott.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2009
Arkivbild: Kristina Eriksson
Arkivbild: Kristina ErikssonFoto: 

Mannen har i flera omgångar anhållits, häktats och också åtalats misstänkt för ett stort antal mordbränder i Skåne. Även den här gången anhölls Ystadsbon i slutet av 2008 inledningsvis för mordbrand och för cykelstöld.

Bevisningen räckte dock inte till för att åtala honom för mordbrand. Däremot häktades han dagarna före julafton misstänkt för hot mot tjänsteman och stöld. I brist på bevis tvingades åklagare Magdalena Holmberg släppa tankarna på att åtala honom för att ha anlagt en brand på Idrottsstigen Ystads Sandskog. När rättegången mot 45-åringen nu startar är det helt andra brottsmisstankar han står till svars för.

Annons

I förhållande till de häktningsgrunder som presenterades inför julen har ytterligare tre punkter tillkommit. Det gäller hemfridsbrott och två fall av ringa narkotikabrott.

I polisens förundersökningen mot mannen framskymtar en i huvudsak hemlös man som känner sig förföljd av allt från allmänheten till polisen och åklagare. Han anser sig också motarbetad av de sociala myndigheterna i Ystad som han passar på att anklaga för tjänstefel. Han tycker därför inte att han har så många alternativ kvar. Det är också så han motiverar de aggressiva verbala utbrott han riktat mot häktesvakter, poliser, personal på socialförvaltningen och företrädare för övervakningsnämnden i Ystad. Efter att oanmäld dykt upp på socialförvaltningen misstänks han, efter att personalen försökt få honom att lämna kontoret, också för att ha sparkat sönder en armerad glasruta.

I de förhör som genomförts framgår att han har bra kunskap om var stadens övervakningskameror finns och hur polisens brottsplatsundersökningar går till. Trots den erfarenheten anser sig polisen ha säkrat DNA-spår från honom på en cigarettfimp i en stuga i Svaneholm och fingeravtryck på diverse spritflaskor i en sommarstuga på Lövstigen i Ystads Sandskog.

Här ifrån misstänks 45-åringen också ha lagt vantarna på en mikrovågsugn, en digitalmottagare med fjärrkontroll samt matvaror. Stöldgods som polisen hittade i en påse inte långt ifrån den plats vid järnvägsövergången i Sandskogen där 45-åringen greps i slutet av november. Fjärrkontrollen hittade polisen i mannens ficka i samband med gripandet. Efter att ha misskött den villkorliga frigivningen från ett tre-årigt fängelsestraff för försök till mordbrand i Dalarna kallades mannen i december förra året till ett möte med övervakningsnämnden i Ystad. I samband med att nämnden beslöt frihetsberöva mannen tappade 45-åringen återigen besinningen.

Förundersökningen vittnar om en mycket frustrerad och hotfull 45-åring. Med adress till nämndens ledamöter ska han högt ha skrikit "vet ni inte vem jag är, jag ska hämnas, ni ska få" och "förstår ni varför jag gör som jag gör". Enligt något vittne ska han också ha sagt "djälva as" och "Ystadsborna ska få se rök".

Övervakningsnämndens ordförande Elisabeth Hägglund Nortén tog illa vid sig och kände sig vid tillfället övertygad om att mannen skulle sätta hoten i verket. Pressad av polisens förhörsledaren hävdade 45-åringen senare att han bara menat att han skulle polisanmäla dem för tjänstefel samt att han riktat sig mot samhällssystemet och mot den svenska staten.

Ytterligare ett åtal för hot mot tjänsteman väntar på mannen. Enligt det åtalet ska i juli förra året ha hotat tre häktesvakter i Trelleborg. Här stundar ytterligare en rättegång.

Bortsett från ett fall av cannabismissbruk nekar 45-åringen till samtliga anklagelser.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons