Nyheter

Fredlig tömning av ockuperat hus

Nittiofyra personer greps av polis i Köpenhamn under förmiddagen i den fabriksbyggnad de bosatt sig i och döpt till Villa Villekulla.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2007

Ungdomarna flyttade in i lördags och deklarerade vid ett pressmöte i helgen att de vill att Köpenhamn ska ha flera ungdomshus, utöver det redan så omstridda Ungdomshuset i stadsdelen Nörrebro. Men i den senast ockuperade byggnaden på Dortheavej i nordvästra Köpenhamn blev de inte kvar länge.

Polisen började gå in i byggnaden vid halvtiotiden.

Aktivisterna satt i fönstren och släppte ut ballonger och sjöng Pippi Långstrump-visan. Några var klädda i peruker med Pippi-flätor och sminkade med fräknar.

De hade i förväg deklarerat att de inte tänkte använda våld, men inte heller lämna byggnaden frivilligt. En del hade barrikaderat sig inne i byggnaden, men med hjälp av motorsåg kom polisen så småningom åt dem också.

Polisuppbådet på platsen var massivt och en helikopter cirkulerade över byggnaden. De gripna fördes in bakom en uppspänd presenning, enligt polisen för att skydda dem från fotografuppbådet. Därefter forslades de iväg i bussar.

Köpenhamnspolisens informationschef Flemming Steen Munch säger till TT att polisen saknar uppgift om de gripnas nationalitet och identitet. Men flertalet verkar vara danskar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.