Annons
Nyheter

Förvildad hund hemma igen

I över två månader var cocker spanieln Maggie på rymmen. Hon levde bland annat på kattmat och fågelägg. I lördags fångades hon in i en grävlingsfälla i Västra Vemmenhög.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008
Tillbaka efter nio veckor på rymmen. Anna Rasmusson har återförenats med Maggie. Glädjen visste inga gränser när hon kom tillbaka efter nio veckor. Bild: Albin Brönmark
Tillbaka efter nio veckor på rymmen. Anna Rasmusson har återförenats med Maggie. Glädjen visste inga gränser när hon kom tillbaka efter nio veckor. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

- Jag blev så glad att jag började gråta när hon kom hem, berättar Anna Rasmusson i Anderslöv. Maggie blev också glad. Hon är glad fortfarande och viftar på svansen hela tiden.

Anna och hennes mamma är fodervärdar för den 1,5 år gamla cocker spanieln. Den hade bara varit hos Anna Rasmusson en månad när den rymde och kom bort.

Annons

- Hon var mycket rädd och jag skulle ta hand om hunden och hjälpa den. Fortfarande är hon rädd, berättar Anna Rasmusson, men jag hoppas att det ska bli bättre.

Den unga hunden har under flera veckor hållit till i trakten av Västra Vemmenhög där hon blev utfordrad av en kvinna och sedan infångad i en gillrad fälla.

Ibland besökte hunden även en gård i närheten och åt av kattmat hon hittade. Ägare till hunden är Torsten och Agneta Odell i Jordberga som föder upp cocker och springer spaniel sedan 25 år tillbaka. De har ett 20-tal hundar. Torsten var och hämtade hunden i Vemmenhög i lördags.

- Hon kände igen mig och viftade på svansen direkt, berättar han. Maggie hade flera fästingar på sig och var öm i tassarna. I bilen tillbaka gnydde och hon och var glad.

Den försvunna hunden har rört sig över ett stort område men har de sista veckorna mest hållit till i Västra Vemmenhög där hon fick mat.

- Hon sprang bort för nio veckor sedan, berättar Torsten Odell. Sedan fick vi rapporter om att hunden varit i Trelleborgstrakten och även uppe vid Näsbyholm. Vi polisanmälde försvinnandet med det hjälpte inte. Stor del i att hunden kunde fångas in och återbördas till ägarna har djurskyddsinspektör Sophie Hedenskog på Skurups miljökontor.

- Vi fick rapport om en skygg och förvildad hund i Västra Vemmenhög, säger hon.

Hunden gick inte att komma närma och lät sig inte infångas.

- Det var viktigt att ta det försiktigt, berättar Sophie Hedenskog. Vi började med att mata in hunden i en ogallrad grävlingsfälla. Hade det gått snett i början kunde vi förstört chanserna att fånga in henne.

Hur Maggie livnärde sig innan tiden i Västra Vemmenhög är ett mysterium. Men djurskyddsinspektör Sophie Hedenskog tror att hunden ätit vad hon hittat i naturen.

Annons

- Hon har säkert ätit fågelägg och harungar, eller vad som kommit i vägen. På sommaren är det lättare att hitta mat i naturen. Medan höst och vinter är betydligt kärvare.

Det var också Sophie Hedenskog som spårade upp hundägarna via ett hundregister på Internet.

- I registret som vi och polisen bland annat har tillgång till finns alla märkta hundar upptagna. Alla hundar ska för övrigt vara märkta.

Gert Ljungqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons