Nyheter
Polisen utreder brott mot djurskyddslagen sedan 37 döda grisar hittades i en vattensamling hos en ekologisk bonde i skånska Åstorp i helgen. Mannen dömdes så sent som förra året för miljöbrott på sin gård.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 
Foto: 

ÅSTORP. Polisen har inlett en förundersökning för att se om det har begåtts brott mot djurskyddslagen. Men den 57-årige bonden är ännu inte delgiven misstanke om brott.

– Vi har hört honom och han har lämnat en förklaring till varför de låg där, säger utredare Göran Lindström på Söderåsens närpolisområde till TT.

Enligt lantbrukaren har grisarna dött efter en olyckshändelse. De har drunknat i vattnet i en stor grop, där man tidigare tagit lera.

– Hans teori är att de har gått igenom den tunna isen och att han sedan inte märkt att det fattades grisar när han tog in dem från hägnet i början av januari, säger Lotta Wallin, miljöinspektör i Åstorps kommun.

En privatperson slog larm om det makabra fyndet i lantbrukarens hägn. De döda grisarna låg då och flöt i vattnet och ingen vet hur länge de legat där.

Både kommunens miljöinspektör och länsstyrelsens djurskyddsinspektör besökte och inspekterade på måndagen gården och markerna.

Prover har bland annat tagits på vattnet.

– Den här märgelgraven ligger ju inte långt från rinnande vatten, säger Göran Lindström.

Det inhägnade området används för utegrisar och ligger i ett skogsparti. Bonden säger till Helsingborgs Dagblad att han var helt säker på att han tog hem alla grisar i höstas.

Polisen har även gjort en husrannsakan på gården, men inga av de levande djuren omhändertogs.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han dömdes förra året till 50 dagsböter för miljöbrott efter att ha eldat upp miljöfarligt avfall och en död gris på sin gård.

Mannen driver ett ekologiskt lantbruk och föder upp runt 6 000 grisar om året.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.