Annons
Nyheter

Fortsatta störningar i tågtrafiken

Strejken bland delar av landets tågförare rullar vidare och nu till helgen blir det åter störningar i den skånska tågtrafiken.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

Konflikten mellan Svensk lokförarförening, SLFF, och den statliga arbetsgivarföreningen, Almega är fortsatt låst. Parterna står långt i från varandra och någon uppgörelse finns inte inom synhåll. Flera tåg i Sydsverige samt ett InterCity-tåg från Malmö till Stockholm kan alltså komma att ställas in på grund av konflikten. I Sydsverige berörs drygt 100 tågavgångar, varav 80 tåg under söndagen. Det blir Skånetrafikens Pågatåg och Öresundståg som åter drabbas av flest inställda turer. På linjerna Karlskrona-Kristianstad-Malmö, Helsingborg-Hässleholm och Göteborg-Helsingborg-Malmö ställs några tåg in på lördag kväll, söndag samt måndag morgon. För fjärrtrafiken är det bara ett InterCity-tåg från Malmö på söndag klockan 14.58 till Stockholm med ankomst klockan 21.00 som ställs in. Några avgångar med X 2000 via Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn ställs in på söndag. SJs trafikledning hänvisar resenärerna till Öresundstågen, vilket innebär man måste byta tåg på Malmö central. Det utvidgade varsel som lades av SLFF på onsdagen kommer inte att påverka trafiken nu till helgen. Av SJ:s 1 000 lokförare är runt 200 medlemmar hos SLFF som är det fackförbund som utlyser strejken om deras krav på att få teckna kollektivavtal inte tillgodoses. Arbetsgivaren Almega hävdar dock att man redan har tecknat kollektivavtal som berör de tågförare som nu punktstrejkar. Av de 200 medlemmarna i SLFF berörs cirka 90 lokförare i Skåne och 20 i Stockholm av strejken. För övriga medlemmar gäller övertidsblockad, som kan innebära vissa oväntade störningar. Övertidsblockaden gäller samtliga dagar mellan den 1 november och den 11 januari.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons