Nyheter

Fortsatta förseningar i flygtrafiken

Nyheter • Publicerad 8 april 2005

Trots att flygkontrollcentralen i Malmö åter hade full bemanning men flygtrafiken i Skåne fortsatte att dras med förseningar.

Av säkerhetsskäl fortsatte ATCC (Air Traffic Control Centre) att neka flygbolagen att köra med full kapacitet.

Förseningarna drabbade både flyget på Sturups flygplats utanför Malmö och Arlanda utanför Stockholm. På Sturup handlade det om mellan 15 och 45 minuter, på Arlanda om upp till 80 minuter.

- Stockholm är navet i svenskt flyg, där blir följdverkningarna större, säger Lars Röhne, informationsdirektör på Luftfartsverket till TT.

Så fort flygplanen lyft från flygplatserna övergår ansvaret för trafiken från flygledartornen till kontrollcentralerna. Från Malmö kontrolleras flygtrafiken i hela södra Sverige.

Onsdagens och torsdagens plötsliga manfall vid ATCC i Malmö ledde till stora problem för flygtrafiken i södra Sverige. Hos arbetsgivaren fanns misstankar om att frånvaron berodde på missnöje kopplat till de förhandlingar som pågår om löner och arbetsvillkor. Detta förnekades bestämt av fackklubbsordförande Sofi Wadsjö, Fackförbundet ST.

Långt in på förmiddagen drogs flygtrafiken i södra Sverige fortfarande med förseningar.

Arbetsledningen på ATCC Malmö avvaktade med att besluta om att gå upp i kapacitet, trots att all personal fanns på plats.

- Personalen är uppjagad av det som hänt. Det är en bedömningssak när personalen är i ett sådant skick att man kan gå upp i kapacitet, säger Lars Röhne.

I samband med införandet av det nya flygledningssystemet Eurocat 2000E förra månaden har flygkontrollcentralernas kapacitet varit nedsatt till 60 procent av det normala.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.