Annons
Nyheter

Fortsatt minskat underskott i regionen

"Bromsen på" fortsätter att ge resultat i Region Skåne. Det visar den senaste uppföljningen av ekonomin, den efter september månad. Underskottet krymper ytterligare enligt prognosen.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2003

Efter september månad ser det ut som om Region Skåne kommer att sluta på minus 545 miljoner kronor när det här året är slut. I budgeten fanns ett förväntat underskott på 420 miljoner kronor. Den senaste siffran pekar på 120 miljoner kronor sämre än budget, totalt 545 miljoner. Regionledningen utesluter inte att ytterligare förbättringar kommer att göras innan året är slut. Det finns flera skäl till att Region Skånes resultat har förbättrats. Ökade intäkter genom skattehöjningen är ett. Att nettokostnadstakten bromsats upp spelar också roll. Nu ligger ökningen på knappt fem procent. Förra året och år 2001 låg ökningstakten på cirka 10 procent. Men fortfarande finns ett glapp mellan ökade intäkter och ökade utgifter. Låneskuldens netto var vid senaste månadsskiftet drygt 2,8 miljarder kronor, vilket är 90 miljoner bättre än efter förra uppföljningen, per sista augusti. Skatteunderlaget ökar mer i Skåne än i riket i genomsnitt, och Region Skåne har förbättrat sitt finansnetto. Ränteintäkterna har justerats upp, och räntekostnaderna har justerats ned. Pensionsutbetalningarna är lägre. Enligt senaste uppföljning och prognos beräknas enbart hälso- och sjukvården gå med ett underskott på knappt 260 miljoner kronor. Det är en 53 miljoner bättre än i den förra uppföljningen. Nämnden för kollektivtrafik, kulturnämnden, miljö- och naturvårdsnämnden liksom regionala utvecklingsnämnden får förmodat överskott på över 50 miljoner kronor sammanlagt.. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons