Annons
Nyheter

Fortsatt brandvåld i Danmark

Fredag kväll och natten till lördagen anlades bränder runt om i danska städer för sjätte natten i rad. Bilar, sopbehållare, skolor och andra byggnader stacks i brand.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2008

Köpenhamn

Våldsvågen har nu fått sådana proportioner att Rigspolitiet under dagen satte upp en stab för att koordinera polisarbetet runtom i landet. Natten till lördagen bedömde staben att oroligheterna totalt i landet var i nivå med de tidigare nätterna, men att det lugnat ner sig något i Köpenhamn.

Annons

Staben har till uppgift att flytta personal och resurser mellan polisdistrikten om det skulle behövas.

– Men vi har inte fått förfrågningar om hjälp. Polisen har kunnat klara det lokalt, säger Michael Höjer från Rigspolitiet till Ritzau.

I Köpenhamn greps totalt sex personer i samband med anlagda bränder. Pojkar så unga som 13 år deltog i brandattackerna, enligt polisen. Köpenhamnspolisen rapporterade om drygt 20 antända bilar och därtill många bränder i containrar och gatubål.

I Birkeröd på Nordsjälland greps två unga män misstänkta för att försöka sätta eld på en skola. Polisen hittade uthälld bensin på flera platser runt skolan. Pojkarna iakttogs när de hämtade bensin på en mack i närheten.

I Odense på Fyn greps två 16-åringar som misstänks för att ha satt eld på en skola. Branden kunde dock snabbt släckas.

I Brabrand utanför Århus på Jylland togs fyra unga av polisen sedan de kastat sten mot ett polisfordon från en gångbro.

Till viss del verkar vandalvåldet kunna kopplas till publiceringen av Muhammedkarikatyrer i de danska tidningarna. Men den förklaringen håller inte långt – bränderna började den gångna helgen, medan bilderna publicerades först i onsdags.

Polisen säger sig inte veta vad som i övrigt kan ha utlöst brandvågen I Köpenhamnsstadsdelen Amager fick de boende i en fastighet på Hjulmagerstien lämna sina bostäder sedan lågorna från åtta brinnande bilar slickat fasaden.

– Det är rent våldsamt. Värmen från lågorna krossade flera rutor, så vi evakuerade de boende, sade Niels Bogs-Grarup från Köpenhamnspolisen, då han besiktigade skadorna.

Branden kunde släckas under natten.

(TT-Ritzau)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons