Annons
Nyheter

"Förtroendet skadat efter rasistbrev"

Nu behövs åtgärder för att reparera allmänhetens förtroende för Malmöpolisen, tycker Skånes polismästare. Samtidigt säger han sig vara övertygad om att breven med grovt rasistiska uttryck från ett polisbefäl i Malmö inte är representativa för poliskåren som helhet.
Nyheter • Publicerad 21 april 2005

"Dra in ditt gigantiska stöd till alla jävla blattar i Malmö", skrev polismannen bland annat i ett e-postbrev till Ilmar Reepalu i Malmös kommunledning. Han undertecknade med sitt namn och framhöll särskilt i brevet att han har en chefsposition inom polisen.

Han har omplacerats till inre tjänst och är misstänkt för hets mot folkgrupp. Länspolismästare Anders Danielsson räknar med att inom kort skicka ärendet vidare till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd och samtidigt föreslå lämplig disciplinär åtgärd. Det finns flera alternativ: löneavdrag, varning eller avskedande.

Annons

Han understryker att han inte tagit ställning i frågan ännu, men säger att han ser särskilt allvarligt på att mannen i det ena brevet framhållit sin position inom polisen.

– Jag personligen som myndighetschef menar att har man använt att man är polis får man ta ansvar för det. Det är en juridisk fråga som vi ska reda ut, säger han till TT. Nästa steg blir att försöka reparera den skada som brevet kan ha lett till i polisens relation till allmänheten.

– Jag ligger nästan sömnlös och funderar på vad vi ska göra åt situationen. Vi måste göra väldigt tydliga markeringar. Inåt måste vi ta tag i frågan, kanske på arbetsplatsträffar. Vi måste också agera utåt, säger Anders Danielsson.

Mannen skickade två brev till kommunalrådet Ilmar Reepalu. De var en reaktion på den senaste tidens massmedieuppgifter om hur en 98-årig man bosatt i Malmö bollats runt i kommunen. Polismannen kräver i breven att politikerna ska satsa på svenska pensionärer i stället för på människor som bor i stadsdelen Rosengård.

"Jag kräver att du tar en del av pengarna som du och dina jävla sossekolleger lägger på kriminella Mohammed i Rosengård och satsar på våra pensionärer i stället", skriver han. (TT)

Cecilia Klintö

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons