Annons
Nyheter

Försvarsbeslutet hänger på tre röster

Namninsamlingarna, demonstrationerna och uppvaktningarna från nedläggningshotade förbandsorter var förgäves. Men när det definitiva beslutet fattas av riksdagen den 15 december hänger det på tre röster.
Nyheter • Publicerad 2 december 2004

Försvarsutskottet avslutade sin del av arbetet på torsdagen.

Ledamöterna har utsatts för ett hårt tryck, men de tidigare politiska positionerna har inte rubbats. Det finns en betryggande majoritet för de ekonomiska nedskärningarna på tre miljarder på försvaret, eftersom regeringen stöds av både v och mp.

Annons

De fyra partierna i den borgerliga alliansen anser att underlaget för de föreslagna nedläggningarna är undermåligt. De vill att hela proceduren ska göras om, men har inte presenterat något eget alternativ. Det har däremot vänsterpartiet som bland annat vill rädda K4 i Arvidsjaur.

I slutvoteringen i riksdagen stöds därför socialdemokraterna bara av miljöpartiet. I den kommer v-ledamöterna att lägga ner sina röster. Därmed ställs 161 s-mp-röster mot 158 för de borgerliga.

Eftersom marginalen är så liten kommer partipiskan att vina hårt, och försvarsutskottets vice ordförande Tone Tingsgård (s) är säker på att alla kommer att trycka på rätt knapp.

– Vi är ett parti, inte en diskussionsklubb, säger hon.

Lars Ångström (mp) tror inte heller att det kommer att ske något i sista stund som förändrar bilden men säger att "osvuret är bäst". Vid en pressträff på torsdagen beklagade de borgerliga att socialdemokraterna valt att samarbeta med försvarsfientliga partier, trots att borgerliga och socialdemokraterna är överens om försvarets ominriktning. Oenigheten gäller anslagets storlek. De borgerliga vill spara en dryg miljard mindre än s på tre år, varav 400 miljoner nästa år i en budget på totalt 40 miljarder.

– Det är inga stora pengar i detta sammanhang, säger Tingsgård (s) och skyller på en blockering hos de borgerliga för att kunna visa enighet. Men de borgerliga varnar för en havererad ekonomi, att de internationella ambitionerna inte klaras, för en höjd medelålder, för att kvinnorna kastas ut och för att nya nedskärningar väntar runt hörnet.

– Det finns på försvarsmakten konkreta planer på ytterligare försvarsnedläggningar i budgetunderlaget för 2006. Det har jag bekräftelse på, säger Allan Widman (fp).

Ryktena talar om nedläggningar av amfibiekårer och luftvärnsregemente.

S och mp tror att ramarna håller men Ångström (mp) säger:

– Vi ser detta som ett första steg. Det går att minska med en flygflottilj och på den marina sidan.

Annons

På ett par punkter har arbetet i utskottet lett till att riksdagen stärkt sin ställning – beslut om nedläggningar ska fattas där och greppet stärks över försvarets materielprojekt. (TT)

Lillemor Idling

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons