Annons
Nyheter

Försvaret: Mangs saknade motiv

Försvaret i rättegången mot Peter Mangs, åtalad för tre mord och tolv mordförsök, pekar på avsaknaden av motiv.
- Han har inte träffat målsägandena, säger försvarsadvokat Douglas Norking.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2012
Foto: Stig-âke JËnsson

Försvarets linje är att Mangs varit intresserad av beteendevetenskap och därför studerat människors reaktioner, till exempel när han erkänt brott. Men brotten har inte begåtts, enligt Norking.

Kammaråklagare Solveig Wollstad har tidigare i sin sakframställat gått igenom de olika brotten. Hon inledde med de två morden på Gånglåtsvägen i södra Malmö. Peter Mangs hade själv bott på gatan tidigare, och hans mamma bodde där vid tiden för brotten.

Annons

Den 66-årige mannen sköts till döds den 13 juni 2003. Vid den här tiden har Mangs ont om pengar. När mannen dödats har Mangs plötsligt pengar igen, medan mordoffrets konto tömdes strax efter dådet. Polisen fann också en nyckelknippa hemma hos Mangs som knyter honom till mordplatsen.

Enligt Wollstad var Peter Mangs besviken över ingen uppmärksammat mordet. Den 28 juli mördade han nästa person, en 23-årig man, genom att skjuta honom i huvudet i ett trapphus.

Det tredje offret var en 20-årig kvinna som satt i en bil tillsammans med en 22-årig man som var på permission från fängelset när Peter Mangs cyklade förbi.

Mangs har i efterhand beskrivit det som att han luktade sig till att 22-åringen var en kriminell person. Han sköt även 22-åringen, som träffades av minst tre skott, bland annat i huvudet. Hans skador var länge livshotande.

Bevisningen består av teknisk bevisning samt en kartläggning som Mangs gjort av 22-åringen och dennes familj efter brottet.

Under en promenad med en vän berättar Peter Mangs för sin vän att det var han som sköt ihjäl den 20-åriga kvinnan, enligt åklagaren.

Rättegången fortsätter med de mordförsök som Peter Mangs ska ha gjort sig skyldig till. Det sista av dem handlar om en skräddare som klarade sig och sedan blev skallad efter att ha jagat i fatt gärningsmannen. Mangs skakar på huvudet när Solveig Wollstad säger att Mangs besökte skräddarens bostad vid fem innan skottlossningen.

Hon gick tidigare igenom bevisningen mot Mangs. När han greps i sin lägenhet hittade polisen bland annat en pistol med ljuddämpare, och en stridsväst. I västen fanns patroner av olika slag, en handske, tejp, och en ficklampa. I källaren hittades en peruk och luvor som, enligt åklagaren, användes vid maskering. I Mangs telefon och dator fanns mängder av bilder på hans Glockpistol, som är utrustad med tre olika lasersikten.

Peter Mangs lägger huvudet på sned, nickar lätt och ser intresserad ut när han tittar på bilderna av sina vapen. Han är klädd i en vit skjorta och grå byxor, rapporterar TT:s reporter på plats.

Med båda händerna på armstödet lyssnade han när Solveig Wollstad läste upp åtalet tidigare idag. Han snurrade lite på den blåa stolen och sneglade snett ned i bordet.

Annons

Åklagaren har bland annat räknat upp flera fall av mord och mordförsök. Mangs har kategoriskt nekat till alla allvarligare anklagelser mot honom och ser emellanåt mycket skeptisk ut.

Det enda han erkänner är två fall av skadegörelse, dels ett skott som avlossats mot en skylt vid Malmö stadion. Och dels ett skott mot en kommunal skylt i Malmö.

22 av de 27 åhörarplatserna i salen är vikta för journalister. Förhandlingarna kan följas från en sal i det närbelägna rådhuset. Journalister från åtta länders nyhetsmedier finns på plats. Det är säkerhetskontroll i entrén till tingsrätten och gator utanför är avspärrade.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons