Annons
Nyheter

Försvaret kartlägger överstar och generaler

Efter flera uppmärksammade brott av höga officerare har försvaret ökat säkerhetskontrollen av blivande överstar och generaler.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2006

Granskning av psykologer, tester och djupintervjuer ska stoppa olämpliga personer att nå höga positioner.

– De händelser som Försvarsmakten har förknippats med är dumma och olämpliga från vår horisont. Vi har konstaterat att det kanske inte har varit en tillräckligt omfattande kontroll, säger Robert Jansson, sektionschef för säkerhetsprövningen på den militära underrättelse och säkerhetstjänsten (Must) till Sydsvenskan.

Annons

Förra året sades åtta personer upp efter olika förseelser, däribland en generalmajor som dömdes till fängelse för att ha misshandlat sin före detta fru och en regementschef som tafsat på värnpliktiga.

Den skärpta kontrollen pågår sedan några månader och gäller alla officerare och civila som är påtänkta att ingå i kretsen kring Överbefälhavaren. Kontrollen går ut på att upptäcka "särdrag", "obearbetade problem" eller "egocentriska egenskaper" som kan göra en person sårbar och olämplig ur säkerhetssynpunkt.

Granskningen välkomnas i de militära leden.

– Du är inte en människa på jobbet och en annan i yrkesrollen. Grundvärderingarna har du alltid med dig, säger löjtnant Kent Andersson, ordförande i Officersföreningen vid P7 utanför Lund till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons