Annons
Nyheter

Första målet om våld i datorspel delas upp

Första prövningen i svensk domstol av våld i datorspel blir kanske inte av. I en första omgång ska Helsingborgs tingsrätt i stället avgöra om rätt person åtalats som ansvarig för det blodiga spelet Postal2.
Nyheter • Publicerad 24 november 2005

Spelet innehåller "rörliga bilder som närgånget eller utdraget skildrar grovt våld mot människor", skriver justitiekanslern (JK) i sitt beslut att väcka åtal mot en handlare i Ängelholm som importerat spelet. Sydsvenskan rapporterar att spelaren kan välja att "skjuta med automatvapen, halshugga med spade eller dränka in offren i bensin och tända på". Man kan också välja om man vill döda "svarta, muslimer, homosexuella eller poliser". Målet kan blir ett pilotfall för var gränsen går när det gäller våld i datorspel. Att det blev just Postal2 i det första rättsfallet är mest en slump, JK lär ha fått upp ögonen för det genom ett tv-inslag.

Som bevis i samband med åtalet har JK säkrat de grövsta våldsscenerna på en videofilm som är tänkt att spelas upp i Helsingborgs tingsrätt när målet prövas. Men efter en förberedande förhandling i domstolen på torsdagen är det osäkert om det blir av. Målet delas nämligen upp i två delar. I en separat första omgång i januari nästa år tar domstolen ställning till om handlaren i Ängelholm verkligen är ansvarig för spridningen i Sverige, som JK hävdar. Försvarsadvokaten Claes Enhörning menar att handlaren bara gjort vad han blivit beordrad.

Annons

– Beslutet att ta in spelet togs av hans chef i Danmark, säger Enhörning till TT.

Bara om rätten instämmer i att den åtalade är ansvarig blir det ett tryckfrihetsmål med jury, där innehållet i datorspelet bedöms. Troligen kan det i så fall tidigast ske nästa höst.

Enligt Claes Enhörning är Postal2 ett omodernt spel som inte funnits på marknaden sedan 2003. Det har sålts i ett par hundra exemplar, troligen i huvudsak till ungdomar. Förundersökningen startade våren 2004 och JK:s åtalsbeslut fattades i januari i år. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons