Annons
Nyheter

Första kvinnan leder LRF Skåne

(Uppdaterad). LRF Skåne kan snart ha sin första kvinnliga ordförande, som dessutom kommer från Söderslätt. Åsa Odell från Klagstorp har föreslagits av en enhällig valberedning inför LRF Skånes stämma den 21 mars.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2005
Foto: 

Det känns spännande att ha kommit så långt som till valberedningen, säger Åsa Odell som tillsammans med sin man och en familj till driver ett jordbruksföretag med växtodling och integrerad svinproduktion. Åsa Odell är för närvarande vice ordförande i styrelsen för LRF Skåne där hon suttit med i tio år. Hon sitter också i styrelsen för Swedish Meats. – Den viktigaste frågan är att stärka det skånska lantbrukets konkurrenskraft, säger Åsa Odell. Vi måste ha tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i lantbruket. Även lantbrukets miljömål och frågor om äganderätten står högt på Åsa Odells lista över prioriterade uppgifter. – Det nya vattendirektivet som snart träder i kraft och miljöbalken får stor betydelse för jordbruket, säger hon. Dessutom ser hon det som viktigt att förmedla hur viktigt lantbruk och livsmedelsindustri är för Skåne. – Många vet troligen inte hur viktigt det är, säger hon. Nästan 50 procent av livsmedelsproduktionen sker i Skåne. Under senare år har det funnits en diskussion om LRF som en organisation för lantbruksföretagare eller för landsbygden i allmänhet. Men Åsa Odell kan inte se någon motsättning i det. – Vi måste kombinera lantbruksföretagarna och landsbygdsbefolkningen, säger hon. Basen är naturligtvis det livsmedelsproducerande lantbruket, men vi måste vara många för att få gehör för våra frågor. Christer Laurell har undanbett sig omval efter fyra år som ordförande. Christer Hansson 0410-545 42 christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons