Annons
Nyheter

Första kuben av Turning Torso klar

Ett våningsplan i veckan. Malmös mest spektakulära skapelse - Turning Torso- strävar uppåt i jämn takt. Och snart börjar den kanske allra största utmaningen. Att få miljonlägenheterna sålda.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2003

Den vridna skrapan, ritad av konstnären och arkitekten Santiago Calatrava, är nu sju våningar hög. Den första av de totalt nio kuberna som utgör huskroppen är klar. Vid årsskiftet 2004/2005 ska de 54 våningarna stå inflyttningsklara. Men vem ska bo i de exklusiva bostadsrätterna? Priset kommer att landa någonstans mellan 40 000 och 60 000 kronor kvadratmetern - vilket är tre gånger så dyrt som för en vanligt nybyggd lägenhet i Malmö. I grannskapet i Västra Hamnen finns fortfarande gott om tomma lägenheter i husen som ingick i bomässan Bo01. "När världen ser ut som den gör finns det ingen som inte känner oro. Men å andra sidan har jag mött så många som är intresserade av att bo i Turning Torso så det finns all anledning att vara optimistisk, säger Johnny Örbäck, vd för byggherren HSB Malmö till TT." Skrapan blir 190 meter hög och har en vridning på 90 grader. De två första våningarna ska bli kontor och sedan följer 152 lägenheter. Penningstinna köpare ska lockas med modern arkitektur och service som går utanpå det mesta. Det handlar exempelvis om vaktmästare som ska finnas till hands dygnet runt för att bära en väska, bjuda på en kopp kaffe eller kila i väg med soporna. TT: Är folk villiga att betala för det? "Ett problem är naturligtvis att inte alla värderar den sortens arbete särskilt högt. De flesta i Sverige brukar av tradition i göra den typen av sysslor själva. Det handlar om att hitta rätt målgrupp, säger Johnny Örbäck."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons