Annons
Nyheter

Första åtalet för kvinnlig könsstympning i Sverige

Det första åtalet för kvinnlig könsstympning i Sverige väcktes på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt. Kammaråklagare Margareta Henrikson har åtalat en 41-årig somalier för könsstympning och egenmäktighet med barn.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

– Det är bra att få lagen prövad, säger Linda Lindau, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Hon håller just på att färdigställa Socialstyrelsens slutrapport om hur man kan informera om och förebygga kvinnlig könsstympning i Sverige.

Annons

Mannen, som har suttit häktad sedan 30 mars, åtalas för att mot mammans vilja ha fört sina barn till Somalia, där flickan utsattes för könsstympning.

Lagen som förbjuder kvinnlig könsstympning ha funnits sedan 1982 och skärptes 1999 till att även omfatta könsstympning som sker utomlands, men tidigare har ingen åtalats.

– Det brukar stupa på att brottsoffren inte vill medverka, säger Margareta Henrikson.

Hon förklarar det med att det dels rör sig om väldigt intima saker, dels att den flicka som blivit könsstympad tvingas ta avstånd från sin familj om hon anmäler den. Åtalet har, enligt Henrikson, väckts efter en lång och besvärlig utredning, där mannen förnekat brott och åberopat vittnen i Somalia.

– Att utredningen lett fram till åtal i det här fallet beror på att föräldrarna är skilda och att könsstympningen kommit fram under vårdnadstvisten, säger Henrikson.

– Könsstympning kan vara svårt att bevisa, men man kan ju konstatera faktum att flickan är könsstympad. Pappan har framfört olika teorier om vad som hänt så det får bli tingsrätten som bestämmer om vad som är styrkt och vad som inte är styrkt.

I Sverige fanns 2004 enligt Statistiska centralbyrån cirka 28000 flickor och kvinnor födda i eller med anknytning till länder där könsstympning är vanligt.

– Ingen vet hur många av dem som utsatts för könsstympning, säger Linda Lindau. Ett resultat av Socialstyrelsens utredning är att fyra religiösa ledare undertecknat ett dokument där de tar avstånd från kvinnlig könsstympning.

De representerar Sveriges imamers råd, Katolska kyrkan, Koptiska kyrkan och Sveriges kristna råd.

Under utredningen, som genomförts på regeringens uppdrag, har informationsmaterial spritts både till dem som berörs av problemet i sina yrkesroller och till flickor som riskerar att utsättas för könsstympning. (TT)

Benny Öinert

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons