Annons
Nyheter

Forskningstillskott till universitet

Universiteten får ytterligare 300 miljoner kronor till forskning nästa år.
Nyheter • Publicerad 20 september 2007

Totalt ska forskningen förstärkas med 1,6 miljarder kronor nästa år, föreslår regeringen. Det är nettosumman, sedan neddragningar i försvarsforskningen och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet räknats in.

Av de 1,6 miljarder kronorna är drygt 1,2 miljarder en följd av tidigare beslut. Utöver detta tillkommer alltså ett utökat anslag till lärosätena på 300 miljoner kronor. Pengarna ska fördelas efter kvalitetskriterier baserade på Vetenskapsrådets fördelning av forskningsmedel, föreslår regeringen.

Annons

Det innebär att de stora forskaruniversiteteten får mest, konstaterar Göran Bexell som är rektor vid Lunds universitet och ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF).

– Det är en strategi som motsvarar vad regeringen sagt – att de vill ha en kvalitetsmärkning av pengarna och en direkttilldelning till universiteten. Det har SUHF efterlyst länge, säger Bexell. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons