Annons
Nyheter

Förskingrade nära 3 miljoner

Under måndagen stod en tidigare anställd på Sparbanken syd inför rätta misstänkt för att ha förskingrat nästan tre miljoner kronor. Åklagaren yrkade på minst två års fängelse när rättegången avslutades.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2009

SÖDERSLÄTT. Banktjänstemannen fick sitta öga mot öga med flera tidigare arbetskamrater på banken som följde rättegången på plats i Ystads tingsrätt.

Tjänstemannen erkände sig skyldig till grov förskingring. Det handlar om sammanlagt 2,95 miljoner kronor som tjänstemannen tog ut under de nästan åtta år som gick innan det avslöjades. Första uttaget gjordes den 29 juli 1991 och den sista den 10 maj 2007.

Annons

Sammanlagt gjordes drygt 70 överföringar till olika konton som tjänstemannen kontrollerade.

– Det är många gärningar under kort tid och sammantaget ett högt belopp. Det har ett högt straffvärde, säger åklagaren Magdalena Holmberg.

I sin slutplädering yrkade hon att tingsrätten ska döma banktjänstemannen till fängelse i minst två år.

Tjänstemannens försvarare advokat Christer Otto hävdade i sin slutplädering att straffvärdet för brottet normalt är mellan ett och ett halvt och två års fängelse.

– Jag är medveten om att det är svårt att se någon annan påföljd än ett frihetsberövande, säger Christer Otto.

Men han tyckte att det fanns flera skäl för ett kortare fängelsestraff. Utredningen tog ovanligt lång tid, den bankanställde har inte fått något nytt jobb och har dessutom lidit under den långa tid det tog innan åklagaren väckte åtal. Sammantaget tyckte försvaret att ett fängelsestraff på mellan tio och tolv månader är rimligt.

Sparbankens egen utredning pekade på att den anställde förskingrat 5,7 miljoner kronor. Banken har försäkringar som täcker hela den förlusten. Därför är det bankens försäkringsbolag som ställt krav på återbetalning från banktjänstemannen. Ett krav som också funnits med som ett enskilt anspråk från bolaget mot den åtalade inför rättegången.

Men försäkringsbolaget hade i går tagit tillbaka kravet mot banktjänstemannen.

– Vi har parallellt med brottmålet jobbat för att hitta en förlikning, säger Christer Otto.

I förra veckan kom parterna överens om hur skulden ska lösas, En uppgörelse som båda är överens om att inte offentliggöra.

Ystad tingsrätts dom kommer om två veckor.

Lucas Dietrichson
Per Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons