Annons
Nyheter

Försämringar mot deltidsarbetslösa får hård kritik

Regeringens förslag att minska antalet ersättningsdagar för deltidsarbetslösa till 75 dagar påverkar i princip alla som inte jobbar full tid. Det gäller bland andra kvinnor inom vård- och omsorg, hotell- och restaurang samt inom handeln.
Nyheter • Publicerad 20 september 2007

- Det kommer att bli oerhört kännbart för de medlemmar som redan i dag har det svårt. Vi har 18 000 medlemmar som är deltidsarbetslösa i Sverige. Den största delen av dessa är kvinnor. Den gruppen har i väldigt många fall tidigare jobbat heltid, men har tvingats till deltidstjänster för att det inte finns några heltidsjobb, säger Gullbritt Adolfsson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Skåne.

Siffror från IAF - Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen - visar att trots högkonjunktur minskar antalet deltidsjobbande med kompletterande arbetslöshetsersättning ytterst långsamt. Mellan 2004 och 2005 sjönk antalet med två procent. Från 58 063 personer ner till 56 959 personer. Merparten av dem fortsätter dessutom att jobba deltid efter att ersättningsdagarna tagit slut.

Annons

- Kan man genom det här skapa flera heltidsjobb där de här kvinnorna finns så är det välkommet. Men varför finns då inte de jobben redan? Vi har krävt heltidstjänster med möjlighet till deltid i många år, säger Gullbritt Adolfsson.

Regeringen motiverar ändringen med att man vill minska missbruket av försäkringen och minska risken för dessa personer att hamna i en premament inlåsning i deltidsarbete. Regeringen menar att dagens regler innebär att man kan jobba deltid under för lång tid. - Konsekvensen för våra medlemmar blir att de inte kan ha det jobbet de har i dag. De måste lämna det för att bli helt arbetslösa. Man flyttar kostnaderna för det här från staten till kommunen. Det är en stor risk att de här människorna tvingas gå på socialbidrag, säger Adolfsson.

I budgeten har Anders Borg förslagit att ensamstående föräldrar med försörjningsansvar för barn under 18 år kommer att erbjudas sysselsättning på deltid inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin när de 75 dagarna förbrukats. För att öka drivkraften till att byta jobb utan en mellanliggande arbetslöshet införs också ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Men inte heller det här är rätt medicin, tycker man på Kommunal.

- Vi får hoppas att det inte leder till att de här kvinnorna byter jobb. Vem ska då ta hand om vård och omsorg om inte kvinnorna gör det? säger Gullbritt Adolfsson.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons