Nyheter

Försäkringskassan ökar kontrollen

Försäkringskassan förstärker kontrollen av föräldraförsäkringen för att komma åt fusk och missbruk. I Skåne kommer upp till 200 fall att granskas för att ge en bild av föräldrafuskets utbredning i regionen.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2002

Under augusti och september kommer föräldrar som anmält sig hemma med sjukt barn att granskas i sömmarna. Genom att kontakta arbetsgivare och daghemspersonal/ skolpersonal kan försäkringskassorna kontrollera att både föräldrar och barn verkligen var frånvarande den angivna dagen. Det händer nämligen att föräldrar anger att de varit hemma, då de egentligen arbetat och fått lön för en dag de krävt föräldraförsäkring. Det har också funnits fall där en förälder själv stannat hemma "med sjukt barn" när barnet varit hos dagmamma hela dagen. I Skåne gjordes de senaste tolv månaderna 229 045 utbetalningar i form av tillfällig föräldrapenning, vilket ger ett snitt på nästan 20 000 utbetalningar i månaden. De kommande månaderna kommer dessa utbetalningar att kontrolleras noggrant. Anledningen för den förstärkta kontrollen är en mindre undersökning som gjorts i Stockholm som visat att det finns stor risk för fusk och missbruk av föräldraförsäkringen. Därför sätts nu föräldrar i hela landet under lupp, för att Riksförsäkringsverket ska få en bild av hur det står till med ärligheten i landet. I Skåne kommer mellan 150 och 200 fall att granskas, uppdelade på olika försäkringskassor i regionens 33 kommuner. I normala fall gör försäkringskassorna stickprov men resultatet av den kommande kontrollen får påvisa huruvida ytterligare kontroll behövs. Ansvaret för att ingen som inte är berättigad får ersättning ligger hos handläggarna på försäkringskassan. - Fusk och missbruk är en fråga om kvalitet i verksamheten. Håller vi hög kvalitet blir det rätt från början, säger Kurt-Inge Persson, chef för försäkringskassan Skåne till Kristianstadsbladet. Han tillägger att han ibland får intrycket av att folk tror att försäkringskassorna jagar fuskare bland speciella grupper. Så är inte fallet, menar han, utan varje handläggare ska kontrollera att rätt ersättning betalas ut. Och då gäller det fusk och missbruk inom alla områden där försäkringskassan betalar ut ersättning och bidrag. Text: Eva Emmelin eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.