Annons
Nyheter

Försäkringskassan i Skåne lovar hålla tiden

Flera Försäkringskassor runt om i landet hinner inte med att betala ut ersättningar i tid. I Skåne uppges dock pengarna betalas utan förseningar.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2007

– Vi lovar att alla ska få sina utbetalningar 30 dagar efter att anmälan har kommit in. Det klarar vi, säger Siw Dansk, tillförordnad regionchef på Försäkringskassan i Skåne.

Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som ringt runt till alla länskontoren i Sverige. Fler av kontoren säger sig ha stora problem att hinna med utbetalningarna. Anledningen uppges vara de nedskärningar som gjorts under senaste halvåret. Nerdragningarna har inneburit att en anställd kan ha över 1 000 ärenden att handlägga.

Annons

Nedskärningar inom Försäkringskassan som lett till besparingar har i sin tur inneburit att över 1 000 personer fått lämna Försäkringskassan i år. I Skåne har sammanlagt motsvarande 340 årsarbetare försvunnit när året är slut. På bara några månader har alltså kassorna i Skåne förlorat i storleksordningen 20 till 25 procent av de anställda.

– Vi gör så att de kontor som har problem med att hantera bostadsbidragen, föräldrapenningen och den tillfälliga föräldrapenningen inom de 30 dagarna får hjälp inom regionen, säger Siw Dansk.

På andra kassor i landet har man dock större problem. Det gäller till exempel Försäkringskassan i Blekinge som med färre handläggande tjänstemän har svårt att hinna med utbetalningarna till personer som haft enstaka dagar med föräldrapenning och personer som är hemma för vård av sjukt barn.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons