Nyheter

Förlängd sjukperiod dyrt för kommuner

Förslaget att införa 60 dagars sjuklöneperiod på arbetsgivarnas bekostnad blir en dyr historia för kommunerna. Det visar beräkningar som två kommuner gjort för tidningen KommunAktuellts räkning.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2002

Det var i förra veckan överlämnade Jan Rydh sitt slutbetänkande Handlings-plan för ökad hälsa i arbetslivet till regeringen.

Förslaget med ett förlängt arbetsgivaransvar är ett av flera idéer på hur de de kraftigt ökande sjukförsäkringskostnaderna ska kunna bromsas.

Kostnaderna har, enligt KommunAktuellt, ökat med 25 miljoner kronor varje dag de senaste två åren.

Sjukförsäkringen beräknas i år kosta staten 108 miljarder kronor.

Lunds kommun har cirka 6 500 årsanställda och här kostade sjukfrånvaron kommunen 43 miljoner kronor år 2000, vikarier, rehabilitering och administration oräknat. Lund ligger någonstans i mitten bland kommunerna vad gäller helårssjukskrivningar.

Om förslaget om 60 dagars sjuklöneperiod införs ökar kostnaderna, brutto, med det dubbla. Men för att kompensera arbetsgivarnas kostnadsökning föreslår nu utredaren Jan Rydh att arbetsgivaravgifterna sänks med en procentenhet.

Men kostnadsökningen i Lund hamnar ändå på cirka 55 procent.

- Det är inte rimligt att betala så mycket mer, vi skulle behöva höja skatten med nästan en krona. Men å andra sidan är det ohälsotal vi har i dag inte heller rimligt, säger kommunstyrelsens ordförande Christine Jönsson (m) i Lund till tidningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.