Nyheter

"Förkrossande bevis för våldtäkt"

Minst sex års fängelse yrkade kammaråklagare Bo Albrektsson för den våldtäktsåtalade 54-årige plastikkirurgen när slutanförandena i hovrätten startade på tisdagsmorgonen. Det finns en robust och förkrossande bevisning för våldtäkt, anser åklagaren som också vill att brottet ska betraktas som grovt.
Nyheter • Publicerad 27 november 2007

-Han har kallblodigt äventyrat den 24-åriga kvinnans liv och hälsa och fullständigt struntat i säkerheten, sade åklagaren och syftade på läkarens användning av narkosmedlet Proofol utan att narkosläkare fanns närvarande.

Att han är läkare och kvinnan patient är enligt åklagaren ytterligare ett skäl att se våldtäkten som grov. Läkaren dömdes i tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Både läkaren och åklagaren har överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Läkaren vill bli frikänd och åklagaren vill att våldtäkten ska bedömas som grov. Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde i rättegången mot plastikkirurgen, yrkade i sin plädering på 350 000 kronor i skadestånd till den 24-åriga kvinnan. Hon pekade i övrigt på samma omständigheter som åklagaren och betonade kvinnans hjälplösa tillstånd i behandlingsrummet där våldtäkten ska ha skett.

-Det är stötande hur en mångårig och erkänd plastikkirurg beter sig på det här sättet. Enligt min mening är han inte bara en våldtäktsman, utan en samhällsfarlig person som döljer sig bakom en snygg kostym, sade Elisabeth Massi

Fritz.

Läkarens advokat, Helene Ek Sederholm, meddelade inför sitt slutanförande att hon inte tänker begära att hovrätten försätter plastikkirurgen på fri fot när förhandlingarna avslutas senare under dagen.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.