Annons
Nyheter

Företagshälsan får vaccinera

Företagshälsovården i Skåne får ge vaccin mot den nya influensan. Men smittskyddsläkaren vill att det ska ske under mer strikta former än vid vanliga vaccinationer.
Nyheter • Publicerad 3 september 2009
Foto: Berit Roald
Foto: Berit Roald

KRISTIANSTAD. Tidigare har smittskyddsläkarna i Region Skåne varit tveksamma till att låta företagshälsovården ge vaccinationer mot den nya influensan, främst på grund av svårigheterna att samordna journalerna.

Men nu säger smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson att företagshälsovården kan få vaccinera, under förutsättning att det finns tillräckligt mycket vaccin att tillgå.

Annons

Företagshälsovårdens enheter måste själva höra av sig till regionens vaccinationscenter för att meddela sitt intresse och vaccinationerna kan inte starta förrän efter att all sjukvårdspersonal och riskgrupperna fått vaccinet.

– Det kommer att finnas ett erbjudande till företagshälsovården, och det blir tilldelning i den ån som vi har något att tilldela, sade Hans Bertil Hansson idag på en presskonferens i Kristianstad, där regionens planer för massvaccinationen presenterades.

För att kunna följa upp vaccinationen till skåningarna uppmanas företagshälsovården skicka meddelande till respektive persons hälsovalsenhet om att han eller hon har fått sin vaccination.

– Vi vill ha den dokumentationen i journalen, säger Hans-Bertil Hansson, som tycker att det är viktigt att vaccinationerna ges under ordnade former och med en läkare närvarande.

– Det är ett nytt vaccin som vi ger och om oturen är framme och någon reagerar starkt ska det bli väl omhändertaget, säger han.

Barn och ungdomar kommer att få sina vaccinationer på barnavårdscentralerna respektive i skolorna och sjukvårdspersonal vaccineras på sjukhusen. Men den stora gruppen skåningar kommer att bli kallade till sin hälsovalsenhet via brev.

Alla skåningar beräknas ha fått sin första dos vaccin före årsskiftet, men det kan sedan dröja upp till sex månader till den andra dosen.

Sara Riis Hasselskog
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons