Annons
Nyheter

Föreslår förlängt fiskestopp i Östersjön

Förläng torskfiskestoppet i Östersjön från två månader till tre till fyra månader. Det förslår Fiskeriverket i en rapport till regeringen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2004

Enligt Fiskeriverket hade sommarstoppet på två månader av torskfisket i Östersjön hade en marginell biologisk effekt för beståndet. I stället vill nu verket förlänga stoppet så att det blir effektivt lekområdesskydd för torsken. Ett lekområdesskydd anses möjligt genom att stoppet förlängs och att det justeras så att det infaller under de perioder då de två torskbestånden bör skyddas inför och under leken.

Detta skulle enligt verket kunna innebära ett tre till fyra månaders fiskestopp i kombination med att de historiska lekområdena, såsom Bornholmsdjupet, Gdanskdjupet och Gotlandsdjupet, stängs för allt fiske under de perioder då torsken ansamlas inför leken och under lekperioden. Att behålla 200-kg-regeln utanför lekområdena, bl.a. i enlighet med de synpunkter som inkommit i ärendet, möjliggör ett lokalt bedrivet fiske även under denna del av året.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons