Annons
Nyheter

Fördubbling av villainbrotten

Inbrottstjuvarna fortsätter att härja i södra Skåne. Värden för uppskattningsvis 100 000-tals kronor har försvunnit. I förhållande till oktober förra året har villainbrotten mer än fördubblats.
Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Värden för uppskattningsvis 100 000-tals kronor har försvunnit i höstens inbrott. Bild: Scanpix
Värden för uppskattningsvis 100 000-tals kronor har försvunnit i höstens inbrott. Bild: ScanpixFoto: 

- Det är Vellinge, Höllviken och Skanör som är värst drabbat, men också utkanterna av Trelleborg. I Svedala, Skurup och Ystad drabbas områden nära E 65. Vi tror att man intresserar sig för villaområden som ligger närmast utfarterna, säger Dan Bengtsson, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst i södra Skåne.

I förhållande till oktober månad förra året har villainbrotten i de sydligaste skånska kommunerna mer än fördubblats. I oktober i år anmäldes 56 inbrott i villor att jämföra med 21 inbrott under samma period förra året. November har hittills varit en betydligt lugnare månad än förra året. Fram till i går måndag hade 20 inbrott anmälts mot 33 motsvarande period förra året. Något som kan beror på att polisen gripit två personer misstänkta för villainbrott.

Annons

En av dem greps i Abbekås med stora mängder stöldgods. Han misstänks vara orsak till flera av inbrotten i Söderslättsområdet. Mannen sitter häktad och är också misstänkt för narkotikabrott. Ytterligare en person sitter häktad misstänkt för att ligga bakom villainbrotten i de östliga delarna. I det fallet anser polisen sig kunna koppla den misstänkte till flera villainbrott i de norra delarna av Simrishamn och i trakterna kring Tomelilla.

- Det är ett resultat av att vi fokuserar på vaneförbrytare. Personerna begår mycket inbrott i bostäder, men också hos företag, säger Dan Bengtsson.

Gemensamt för inbrotten i södra Skåne är att villorna får påhälsningar under eftermiddagarna. Ofta drabbas ett och samma bostadsområde samtidigt. Vanligen lägger tjuvarna beslag på lätt bärbara saker som smycken, kontanter och mindre digitalvaror. I de flesta fallen tar man sig in genom ett fönster. Snabbare och noggrannare undersökningar på samtliga brottsplatser ska ge polisen större chanser att komma över fingeravtryck och DNA. Något som i sin tur kan göra det lättare att knyta de misstänkta till villainbrotten.

- Men det är inte bara vaneförbrytare som gör de här brotten. Det kommer in organiserade brottslingar utifrån. Det handlar om folk från andra platser än Skåne. Vi har under de senaste två åren också gripit gärningsmän från övriga Europa, säger Dan Bengtsson.

I de fallen har ligorna långtidshyrt bilar som använts i stöldturnéer och i vissa fall har godset förts ut ur landet. Genom att kolla pantbanker och försäljningen på internet försöker polisen spåra flödet av stöldgods. Polisen har dock stora svårigheter att koppla de varor som bjuds ut till försäljning på internet till brottslig verksamhet.

Dan Bengtsson erkänner utan omsvep att man är väldigt beroende av vittnesuppgifter för att komma åt personerna bakom villainbrotten. Det kan handla om allt från signalement på personer, till registreringsnummer på fordon som rört sig i villaområdena.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons