Annons
Nyheter

Fördubbling av sjukhusvård för barn med armskador

Antalet barn som vårdas på sjukhus för hand- eller underarmsskador har fördubblats sedan slutet av 1980-talet. Men forskarna kan inte förklara varför.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

Forskare vid Universitetssjukhuset Mas har i samarbete med Karolinska institutet tagit det första helhetsgreppet på hand- och underarmsskador hos barn från noll till 14 års ålder. Nästan 10000 barn övernattade minst en natt på sjukhus under perioden 1987–2001 på grund av sådana skador.

Sjukhusinläggningarna ökade bland både yngre och äldre barn. I början av 2000-talet var det nästan dubbelt så vanligt med sjukhusvård till följd av handfrakturer och sår som i slutet av 1980-talet. Om detta beror på att barnen faktiskt skadar sig mer nu för tiden, eller om vårdpraxis ändrats, ger undersökningen inget svar på. Exempelvis blir det nödvändigt att stanna över natten på sjukhuset om barnet sövs i samband med doktorns ingrepp, i stället för att lokalbedövas.

Annons

– Jag vill inte säga att de allvarliga skadorna ökar. Det kan vara så att samma skador omhändertas och behandlas annorlunda, säger Elinor Ljungberg, doktorand vid handkirurgiska kliniken i Malmö.

Två tredjedelar av barnen som vårdas över natten med hand- och underarmsskador är pojkar. Eftersom det inte finns några grundläggande skillnader mellan pojkars och flickors händer och armar är den troligaste förklaringen hur de lever, och tillåts leva.

– Det är också visat i tidigare studier att pojkar skadar sig mer, säger Elinor Ljungberg till TT.

Ettåringar toppar när det gäller sårskador, medan de äldre barnen i större utsträckning drabbas av handfrakturer. Det finns fortfarande mycket att göra för att förebygga handskador bland barn, understryker hon. En mycket vanlig skadeorsak är att barnen klämmer sig i dörrar. Ett enkelt knep är att lägga handdukar över innerdörrarna så att de inte kan stängas helt.

Brännskador, som är den vanligaste skadan bland de allra yngsta, orsakas ofta av kontakt med heta spisplattor eller ugnsluckor. Dessa borde gå att förebygga med spis- och ugnsskydd.

I en annan studie visade forskarna att bara en tiondel av Malmöbarnens skador i händer och underarmar uppstår när de är på dagis. Troligen beror det på att många dagis och skolor har barnanpassade ytterdörrar. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons