Annons
Nyheter

Förbud mot ensamarbete på Öresundstågen

Öresundstågen får i fortsättningen inte köras utan ombordpersonal, om inte tågen först byggs om och evakueringsövningar genomförs.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014
Foto: 

Det beslutet ska Arbetsmiljöverket ha skickat ut på tisdagen, enligt Sydsvenskan. Efter en inspektion i november 2013, meddelades nu ett beslut om förbud för ensamarbete vid ett vite på 300 000 kronor.

Det var drygt ett år sedan som företaget Veolia, som kör Öresundstågen, skrev om säkerhetsbestämmelserna så att tågförare fick lov att köra tågen även om inte tågvärdar eller annan personal fanns ombord.

Annons

Enligt Veolia är det bara i undantagsfall som Öresundstågen körs av ensamma tågförare, men till Sydsvenskan säger Tony Gezelius, huvudskyddsombud på Veolia Transport, att det sker regelbundet på grund av personalbrist.

Förra hösten vände sig skyddsombudet till Arbetsmiljöverket och begärde att ensamarbetet skulle stoppas, eftersom det äventyrar säkerheten.

Förbudet träder i kraft 2 februari 2015, men ensamarbete kan tillåtas om Veolia innan dess bygger om tågen så att tågföraren från sin förarhytt har kontroll över brandlarm, andra larm och ombordstigning och dessutom ordnar med praktiska evakueringsövningar där alla tågförare ska utbildas i hur de ska kunna evakuera ett helt tåg om det inte finns någon annan personal.

Huvudskyddsombudet Tony Gezelius säger att beslutet i praktiken innebär stopp på ensamarbete, eftersom villkoren är omöjliga att uppfylla.

"Den typen av praktiska övningar som Arbetsmiljöverket talar om har aldrig förekommit någonstans på järnvägen tidigare. Och att man skulle bygga om tågen verkar också orealistiskt", säger han till Sydsvenskan.

Enligt pressjouren på Veolia har inget beslut från Arbetsmiljöverket nått företaget under gårdagen.

– Så länge vi inte har fått något besked kan vi inte kommentera det, säger Wojtek Szymanski på Veolias pressjour till Kristianstadsbladet.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons