Annons
Nyheter

Förbjuden antibiotika påträffat i griskött

En förbjuden form av antibiotika har påträffats på två grisgårdar i Skåne. Substansen får inte finnas i livsmedel, men kan finnas i kött från grisar som redan gått till slakt och som sålts i butik.
Nyheter • Publicerad 20 december 2012
Gris.Foto: 

Det var vid en av Livsmedelsverkets rutinkontroller som ämnet kloramfenikol påträffades. Antibiotikan kan användas vid ögoninfektioner men är totalt förbjudet att användas på djur som används till livsmedel inom EU. Ämnet kan ge biverkningar i form av blodbrist, så kallad aplastisk anemi.

Livsmedelsverket uppger dock på sin hemsida att med den kunskap som närvarande finns om halterna är sannolikheten för att det skulle vara hälsofarligt att äta grisköttet som mycket låg.

Annons

Köttet kunde spåras till en gård i nordöstra Skåne där länsstyrelsens djurskyddsenhet gjorde en oanmäld kontroll i förra veckan.

-Vi har gått igenom foderförråd, pratat med djurägare, kontrollerat veterinärbesök och annan fakta. Det finns inget som tyder på att djurägaren ska har gjort något felaktigt, uppger länsveterinär Charlotta Kamaterou.

Under gårdagen visade det sig att ytterligare en gård, den här gången i mellersta Skåne, har påträffats med antibiotika i grisar. Gårdarna har inte haft kontakt med varandra och båda gårdarna är spärrade, det vill säga inga djur får varken flyttas dit eller därifrån.

Hur djuren fått i sig antibiotikan är under utredning.

Maria Sällberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons