Annons
Nyheter

För mycket kött ökar risk för stroke

Proteinrik kost med mycket kött och lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke, visar en ny svensk-amerikansk studie som DN och UNT tagit del av.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2012

Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke, visar en ny svensk-amerikansk studie som Dagens Nyheter och Upsala Nya tidning tagit del av.

Forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet har följt 43 000 kvinnor i Uppsalaregionen i 16 år i en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills av lågkolhydratdieters långsiktiga effekter. 1 270 av kvinnorna drabbades av hjärtinfarkt eller stroke och risken att insjukna ökade i takt med att de höll igen på kolhydrater och åt mer protein. Hög andel växtprotein i maten var mindre skadligt än hög andel djurprotein.

Annons

Som ett exempel nämns att en minskning med kolhydratintaget med 20 gram – ungefär en småfranska – och en ökning av proteinintaget med 5 gram – ungefär ett kokt ägg – ökade risken för hjärt-kärlsjukdom med fem procent.

Studien har gjorts mot bakgrund av populära dietprogram som Atkins-modellen och rönen publiceras i British Medical Journal.

Gunilla Lindberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons