Annons
Nyheter

För få hyresrätter i Skåne

Bostadsbristen i Skåne hämmar tillväxten enligt en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 21 november 2012
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Varje år behöver det byggas 5 000 bostäder i Skåne, men så mycket har det inte byggts på länge. Detta visar rapporten ”Bostadsbristens landskap – kalla fakta om folk och hus i Skåne” som Hyresgästföreningen släpper idag.

Rapporten visar på flera problem som bostadsbristen medför. Bland annat hämmas tillväxten då människor som behöver flytta inte kan göra det.

Annons

Störst brist är det på hyresrätter. De har minskat i antal i de stora städerna efter många år av ombildningar till bostadsrätter.

Rapporten visar också på stora beskattningsskillnader som bidrar till att det byggs för få hyresrätter. Fastighetsskatt, ränteavdrag, slopade investeringsstöd och ROT-avdrag bidrar till att permanenta den skånska bostadsbristen.

I rapporten visar Hyresgästföreningen även på att hyrorna kraftigt överstigit KPI (konsumentprisindex) de senaste åren. Om hyrorna ökat i samma takt som KPI hade man betalat 2 800 kronor per månad för en trea i stället för dagens 6 000 kronor.

– En stor bidragande orsak till detta är den hårda beskattningen av hyresrätter, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen region södra Skåne.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons