Nyheter

Folkomröstning kan bli vetenskaplig studie

Folkomröstningen om havsbaserad vindkraft i Skurup kan mycket väl komma att bli föremål för en studie vid Göteborgs universitet.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

Kommunfullmäktige beslutade i november att vänta med att lämna ett svar på Göran Petterssons (c) ifrågasättande av om hanteringen av folkomröstningen gick rätt till. Beslutet togs efter att Erik Renfors (s) föreslagit att kommunen skulle invänta resultatet av en undersökning vid statsvetenskapliga institutionen vid universitetet i Göteborg. Något beslut om att genomföra en sådan undersökning finns emellertid inte. Docent Folke Johansson säger nu att han tror att det kommer att genomföras en studie under våren. Inom kort väntar han besked från Statens Energimyndighet om de är villiga att finansiera undersökningen. - Jag var i kontakt med dem så sent som för någon vecka sedan och det förefaller som vi kan nå en överenskommelse. Om det blir ett klartecken säger Folke Johansson att det vid institutionen finns en person som med kort varsel kan ta sig an uppgiften. Ambitionen är att täcka upp olika aspekter av folkomröstningen. - Undersökningen kommer i så fall att ta upp både den politiska debatten, informationen till medborgarna och debatten i massmedia. Skurupsborna får också säga sitt i form av en enkätundersökning som kommer att skickas ut till ett antal hushåll. Dessutom ska politiker som deltog i besluten om folkomröstningen intervjuas. Folke Johansson räknar med att studien kan vara klar mot slutet av våren under förutsättning att den kan starta inom kort. Grunden till Göran Petterssons ifrågasättande var bland annat en del formuleringar i den broschyr som kommunen skickade ut till hushållen inför omröstningen. Han undrar om inte målsättningen med att låta folket komma till tals ändrats från att gälla skapandet av en gemensam plan för vattnet utanför sydkusten tillsammans med Trelleborg och Ystad, till att enbart handla om Airicoles planerade vindkraftpark med 28 verk.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.