Nyheter

"Folk hade ingen chans att komma undan"

"Det har blivit en del tårar under de senaste veckorna. Och fler lär komma. Det är långt ifrån över." Det skriver Ystadsonen och brandmannen Stefan Larsson från det branddrabbade södra Australien. Hettan och vindarna har fört med sig känslor av tomhet, sorg och frustration - men samtidigt känslor av enorm tillfredsställelse.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2009
Ystadsonen Stefan Larsson jobbar som brandman i det svårt eldhärjade södra Australien.
Ystadsonen Stefan Larsson jobbar som brandman i det svårt eldhärjade södra Australien.Foto: 

Nyligen förlorade Stefan Larssons ena officer på brandstationen Melbourne Metropolitan Firebrigade sin mor i lågorna och vissa kollegor som bor i de eldhärjade områdena jobbar dygnet runt. Själv är han fortfarande så uppe i allting att det som hänt ännu inte kunnat sjunka in.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har inte riktigt haft tid att bearbeta det som skett. Jag tror det kommer att sjunka in när begravningarna börjar, skriver han i ett mail från sitt hem i Hampton utanför Melbourne i södra Australien.

Under de senaste veckornas skogsbränder i Australien har omkring 2 000 hus brunnit ner och över 200 personer mist sina liv. Och den där lördagen då bränderna bröt ut kallas nu för "den svarta lördagen".

Med 47 graders värme och orkanvind har en del bränder sedan dess förflyttat sig med en hastighet av 120 kilometer i timmen under perioder. Stefan Larsson berättar att en del av bränderna haft en front på åtta mil.

- Det är som en brandfront från Ystad till Landskrona nästan. Helt ofattbart. Bränderna spred sig så ofantligt fort. Folk hade ingen chans att komma undan.

Med en näst intill obegränsad tillgång på torrt, fnöskigt bränsle i skogarna sa det bara "swoosh" enligt Stefan Larsson. Han och kollegorna på brandstationen har sedan den där svarta lördagen jobbat kaosartade tider för att rädda det som räddas kan.

- Senast vi var ute började vi fem på eftermiddagen, hade vår första rast klockan fyra på natten och blev avlösta elva på förmiddagen. Och det blir en hel del frivilligt jobb när vi är lediga.

Just nu är de flesta bränder under kontroll, men sommaren är långt ifrån över i Australien. Kommer det en ny värmebölja med hög vind är kaoset åter ett faktum. Men Stefan Larsson är inte rädd. Inte för sin egen säkerhet i alla fall.

- Jag tror att det är mer nervöst för min sambo och mamma. Vi är ju mitt uppe i det och tänker inte på rädsla. Vi går ju inte direkt ut i elden med shorts, t-shirt och trädgårdsslang utan har bra utrustning och ständiga vindprognoser.

Sorgen har ofta kommit över honom. Och tomheten. Och frustrationen. Men även känslor av enorm tillfredsställelse.

- Det har varit en period med väldigt blandade känslor. Vi räddade två hus en natt i Healesville, och det är en otrolig känsla. Men sen är det en tomhetskänsla utan dess like när vi fick reda på att en av våra chefers mor blivit funnen bland brandresterna i St. Andrews, berättar han.

- Det är så mycket tragedi, överlevnadshistorier, folks generositet och hjältedåd. Man kan inte hjälpa att bli rörd över folks berättelser. Det har blivit en del tårar under de senaste veckorna. Och fler lär det bli. Det är långt ifrån slut än...

Frida Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.