Annons
Nyheter

Foderfabrik stängd i minst tre veckor till

Saneringen av salmonella i Lantmännens foderfabrik i Åhus tar betydligt längre tid än beräknat. Fabriken kommer att vara stängd minst tre veckor till.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2006

När salmonellasmittan var ett faktum stoppades produktionen av mjölfoder till svin redan i mitten av januari. Därefter har saneringen utökats till att omfatta allt svin- och även nötfoder. Sedan den 2 februari har hela fabriken stått stilla.

För styvt en vecka sedan trodde de ansvariga att saneringen var klar och produktionen kunde komma i gång. Men då visade nya prover att smittan inte var borta. Därför har Jordbruksverket ställt krav på kompletterande åtgärder.

Annons

– I stort sett har vi fått börja om på nytt igen, medger Kjell Larsson, ansvarig för fodersäkerheten inom Lantmännen jordbruk. Dels ska ett nytt förfaringssätt testas, dels ska saneringen omfatta även råvarudelen av fabriken.

Orsaken till utökningen beror på att det är osäkert om varifrån den kvarvarande smittan kommer. Framöver ska ett annat och mer kraftfullt desinfektionsmedel användas, något som kräver högre temperatur för att vara verksamhet. Värmefläktar har därför satts in.

Lantmännen bedömer i dagsläget att sanerings- arbete kommer att ta ytterligare minst tre veckor. Under tiden kommer foder att levereras från Lantmännens övriga anläggningar i Kalmar, Helsingborg och Falkenberg. – Vi fortsätter med vad allt vad det innebär för påfrestning av personal, åkare och andra, säger Kjell Larsson.

– Det är slitigt, men det är bara att gilla läget.

Smittan, som kommit in i fabriken via polskt rapsmjöl, har fört med sig att den hittills största utredningen av salmonellautbrottet i modern tid pågår. 211 gårdar i Skåne, Blekinge och Halland, varav merparten i Skåne, ingår i undersökningen som nu är inne i sitt slutskede.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 55 00

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons