Annons
Nyheter

Födelsemärken ökar cancerrisk

Människor med fräknar eller födelsemärken löper ökad risk att få hudcancer av typen malignt melanom. Nu har forskare i Lund varit med och kartlagt det genetiska sambandet.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2009

LUND.

”I vår studie har vi funnit att gener som är relaterade till antalet födelsemärken också var relaterade till risken för melanom”, berättar professor Håkan Olsson, överläkare vid onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund, i ett pressmeddelande.

Annons

Den internationella forskargrupp som gjort studien konstaterar också, att sambandet mellan melanom och gener som är kopplade till rödhårighet och fräknighet visat sig vara ännu starkare än man väntade sig på förhand.

Studien omfattar 10 000 personer, varav 400 i södra Sverige. Forskarna har jämfört personer som fått melanom med andra som inte drabbats av sjukdomen. Nu hoppas de kunna gå vidare och se till både livsstilsfaktorer och genetisk information för att därmed få ett bättre grepp om orsakerna till sjukdomen.

Årligen dör drygt 48 000 personer i världen av malignt melanom. Antalet drabbade ökar med ungefär tre procent årligen.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons