Nyheter

Flygplanstypen ska bytas ut

Kustbevakningen har tre flygplan av samma typ, Casa 212, som på torsdagen störtade 300 meter från piren vid Falstebokanalen. Redan under nästa år kommer flygplanstypen att bytas ut.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2006

– Jag vill bestämt dementera att det beslutet har något som helst med olycka att göra, säger Lars Franzen, chef för kustbevakningsflyget.

Det svenska Kustbevakningsflyget övervakar hela den svenska kusten samt Vänern och Mälaren dygnet runt året runt. Casaflygplanen deltar dessutom i internationella uppdrag i Nordsjön.

De tvåmotoriga 20 år gamla Casa-planen har sin hemmabas är Skavsta flygplats i Nyköping. Kustbevakningens tre övervakningsplan har vardera cirka 1 000 timmars flygtid årligen. Lars Franzen menar att flygplanstypen börjar bli ålderstigen och inte håller måttet för det uppdrag som Kustbevakning ska arbeta efter.

– Planen klarar inte den operativa standard som nu eftersträvas. De nya planen har bättre aktionsradie och bättre sensorer, säger han.

Med start under nästa år och till en kostnad av drygt 630 miljoner kronor kommer den nuvarande flygplansflotta att ersättas med tre nya flygplan av typ Dash 8-300.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.