Annons
Nyheter

Flygbuss från Österlen allt närmare

Flygbussförbindelsen mellan Malmö Airport och flera av de sydöstskånska kommunerna rycker allt närmare.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2007

Skånetrafiken sitter just nu i förhandlingar med en entrepenör om att inleda trafiken med start i april i år. Ärendet kommer sannolikt att behandlas i Skånetrafikens styrelse på måndag. Som i de flesta sammanhang är prislappen för trafiken av avgörande betydelse och det är ännu oklart om förbindelsen kan klubbas igenom vid sammanträdet.

– Vi kan inte acceptera vilket pris som helst. Det handlar också om hur trafiken praktiskt ska lösas, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande för Skånetrafikens styrelse.

Annons

Bakgrunden till förslaget är de krav som Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup och Svedala framfört till Skånetrafikens huvudman - Region Skåne. I ett brev undertecknat av Christer Akej, moderat kommunalråd i Simrishamn, begärde kommunerna i slutet av förra året att en bussförbindelse till Sturups flygplats etablerades.

Tidigare beräkningar har visat att fyra resenärer per buss räcker för att få konstnaderna att gå ihop. Skånetrafiken har avtal med Connex för busstrafiken. Lars-Ingvar Ljugman vill inte kommentera om de nu aktuella förhandlingarna också förs med dem.

Praktiskt handlar det sannolikt om att utnyttja pågatågen och säkerställa en permanent förbindelse mellan Svedala och Sturup.

Bussavgångarna till flygplatsen anpassas helt enkelt till tågens tidtabell. Kostnaden för flygbussförbindelsen är tänkt att delas mellan kommunerna och Skånetrafiken. Skånetrafikens budget för 2007 är på 2,7 miljarder och kommer att klubbas inom kort och förbindelsen uppges rymmas inom den ramen.

– Jag är optimist och övertygad om att trafiken kan komma igång, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons