Annons
Nyheter

Flygbuller stoppar utbyggnad i Lund

Ett överklagande från Luftfartsverket och Sturups flygplats gör att Lunds kommun stoppar planerna på en kraftig utbyggnad med 1200 nya bostäder i tätorten Dalby i de östra kommundelarna.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2005

– Riksintresset att få bullra och skita ner ställs mot en kommuns möjligheter att utvecklas, säger stadsbyggnadsdirektör Anders Tingvar irriterat till Sydsvenska Dagbladet.

Dalby ligger under inflygningen till Sturup och redan idag känner sig många i Dalby störda av flygbullret. Därför har Luftfartsverket överklagat en plan för 90 nya bostäder i Dalby och hävdat att flyget utgör ett riksintresse. Med anledning av överklagandet ska Länsstyrelsen göra en prövning av planen och innan den är klar lägger Lunds kommun alla sina utbyggnadsplaner för Dalby på is. Arbetet stoppas i minst ett halvår.

Förutom bostäder gäller expansionen i Dalby också en planerad satsning på spårbunden kollektivtrafik på Simrishamnsbanan och i Lunds östra delar. Den tydliga konflikten mellan motstående intressen gör att frågan om Dalbys utbyggnad med alla säkerhet så småningom hamnar på regeringens bord. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons