Annons
Nyheter

Flygbolagskonkurs drabbade tusentals passagerare

Flygbolaget Fly Me begärdes under fredagsmorgonen i konkurs. På Malmö flygplats fick ett 100-tal av bolagets passagerare vända hem igen med oförrättat ärende.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2007
En Boeing 737-300 från FlyMe tömms efter ankomst Sturups flygplats. På fredagen gick företaget i konkurs. BILD: JOHAN NILSSONFoto: 

– Det är mycket, mycket tråkigt det som händer. Vi har ju hört ryktesvägen att bolaget har problem, men alla åttagande de haft gentemot oss har de skött klanderfritt, säger Mikael Edsäter, incheckningschef på Malmö flygplats.

Det var strax efter midnatt som FlyMe-resenärerna via sms fick besked om konkursen. Totalt saknades 33,7 miljoner kronor i kassan. Moderbolagets vd Finn Thaulow konstaterade att enbart under fredagen drabbades 2 500 passagerare.

Annons

– Vi har inte tillräckligt med likvida medel för att upprätthålla verksamheten, säger han.

Flygbolaget Sterling agerade snabbt och utnyttjade den uppkomna situationen genom att erbjuda alla inrikes destinerade FlyMe-passagerare gratis ombokning i mån av plats. Bolaget lovade också snabbt att mot en mindre rabatt på enkelbiljetter ta över bokade utrikesflygningar.

På resebyråerna i Trelleborg och Ystad märkte man snabbt av konkursen. Närmare ett 30-tal passagerare fick hjälp med ombokningar på Ystads resebyrå.

– Någon större rusch är det inte. Vi har bokat om ett tiotal resenärer till Sterling och det har fungerat bra. Vi får se hur det fungerar när de ska hem igen, säger Joanna Öström på Pugners Resebyrå i Trelleborg.

Det var i mars 2004 som den första avgången med FlyMe startade. Bolaget drogs igång av några Göteborgare med flygbakgrund. Svt:s Västnytt uppger att bolaget nyligen betalat 40 miljoner kronor i handpenning för ett inköp av ett engelskt bolag.

FlyMe ägs av företaget Cognition. Ett bolag som nyligen uppges ha fakturerat FlyMe på flera miljontals kronor. Totalt ska det – enligt Västnytt – handla om 70 miljoner kronor som plockats ut ur det konkursdrabbade flygbolaget.

Från Malmö har FlyMe haft fem dagliga avgångar till Stockholm. Bolaget aviserade nyligen också planer på avgångar till Nice, Alicante och Bologna från Malmö flygplats.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons