Annons
Nyheter

Flickor trakasserade på nätet

Signaturen Pelle 18 kan dölja en 55-årig man som lockar unga flickor att prata sex på någon chatsajt. Färsk statistik visar att sex av tio flickor, 15-18 år, råkat ut för oönskade sexnärmanden på nätet; internetgrooming
Nyheter • Publicerad 20 januari 2009
Färsk statistik visar att sex av tio flickor, 15-18 år, råkat ut för oönskade sexnärmanden på nätet; internetgrooming. Bild: Scanpix
Färsk statistik visar att sex av tio flickor, 15-18 år, råkat ut för oönskade sexnärmanden på nätet; internetgrooming. Bild: ScanpixFoto: 

Och på sajter som Playahead, Lunarstorm och Bilddagboken går det att få kontakt med tusentals barn. Det skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Undersökningen har gjorts av Ungdomsbarometern som frågar unga människor om deras attityder och beteendemönster. I den senaste enkäten är frågan om oönskade sexuella kontakter på nätet med. 62 procent uppger där att de råkat ut för sådana närmanden.

Annons

För fyra år sedan ställde Brottsförebyggande rådet en liknande fråga och fick svaret att 41 procent haft oönskade internetkontakter.

För att trygga barnens tillvaro på nätet diskuterar nu socialminister Göran Hägglund och IT-branschen motåtgärder. Hägglund anser att situationen är allvarlig och har bjudit till sig representanter för internet- och telefonoperatörer.

- Vi förde ett väldigt bra samtal. Att 15-20 direktörer dök upp visar på ett stort intresse för den här frågan, säger Hägglund till SvD.

- Jag blev imponerad och glad.

Bland idéerna som kom upp var bland annat rent tekniska lösningar och att göra det enklare att anmäla såväl hemsidor som personer.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons