Annons
Nyheter

Flickmördares psykiska hälsa i fokus

Frågan om den 53-årige man som dömts för mordet 1989 på 10-åriga Helén Nilsson och och 26-åriga Jannica Ekblad psykiska hälsa står i centrum när rättegången avslutas på onsdagen i Lunds tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2005

Två rättspsykiatriska experter, professor Sten Levander och överläkare Marianne Kristiansson, har båda kommit fram till att 53-årigen led av allvarlig psykisk störning 1989 och fortfarande är i behov av vård. Men enligt uppgift till TT finns det skillnader i deras bedömningar och chefsåklagare Pär Andersson har ännu inte bestämt om han ska yrka på livstids fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård som påföljd för mannen.

– Det gör jag först sedan jag fått ställa frågor till de båda experterna, säger Pär Andersson. Både Levander och Kristiansson ska vittna i domstolen under onsdagen. Mycket talar för att de förhören blir offentliga, trots att de rör frågor om 53-åringens personliga förhållanden.

Annons

Lagman Jan Alvå har tidigare sagt att han inte vill döma på hemliga uppgifter. Mannens advokat, Sven Jernryd, anser också att det finns anledning att hålla vittnesförhören offentliga. Pär Andersson ser svårigheter om det blir så att experternas utlåtanden föredras bakom stängda dörrar och åhörarna sedan får följa förhören.

– Frågorna rör ju vad som står i utlåtandena, säger han, men tillägger att han inte tänker kräva stängda dörrar.

Huvudpersonen själv, den dömde 53-åringen, är enligt Jernryd nedstämd och orolig inför sista rättegångsdagen. Han har också svårt att acceptera att upplevelserna under hans barndom, då ofta fick stryk och for illa på andra sätt, tillmäts stor betydelse.

– Det är ju ingenting som (mannens namn, reds anmärkning) själv velat tala om, säger Jernryd. Lunds tingsrätt har redan kommit fram till att mannen är skyldig till ha rövat bort, våldtagit och mördat Helén Nilsson. I det fallet återstår endast att avgöra straffet. När det gäller Jannica Ekblad ska både åklagaren och advokaten argumentera i skuldfrågan. Den dömde nekar ännu till att ha med mordet att göra.

Säkerhetspådraget i domstolen blir lika omfattande som vid de tidigare rättegångsdagarna i december 2004. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons