Annons
Nyheter

Flickmördare överklagar livstidsdom

Uppdaterad. Tingsrätten i Lund går emot psykiatriexperterna och dömer den 53-åringe man - som tidigare i tingsrätten dömts för mordet på Helén Nilsson och Jannica Ekblad - till livstids fängelse. Domen kommer att överklagas.
Nyheter • Publicerad 6 april 2005

Redan den 20 december slog tingsrätten fast att 53-årigen mördat, våldtagit och rövat bort tioåriga Helén Nilsson. Därefter genomgick mannen en stor rättspsykiatrisk undersökning i Malmö som visade att han led och lider av en allvarlig psykisk störning.

Resultatet granskades i sin tur av Socialstyrelsens rättsliga råd som kom till samma slutsats. Men de båda experterna gjorde olika bedömningar av 53-åringens psykiska hälsa och båda hördes när rättegången avslutades för en vecka sedan.

Annons

Oklarheterna ledde till att chefsåklagare Pär Andersson beslutade sig för att kräva livstids fängelse som straff för mannen.

Innan 53-åringen skickades på undersökning beslutade tingsrätten att skjuta upp den fortsatta rättegången om mordet på Jannica Ekblad. Anledningen var att åklagaren då fortfarande väntade på resultatet av en DNA-analys av sperma från kvinnans kropp. Senare visade det sig att analysen misslyckats.

Den dömde greps utan dramatik strax före midsommar 2004 efter en överensstämmelse med hans DNA och DNA från sperma som hittades hos Helén Nilsson. Han har hela tiden nekat till de båda morden.

Helén Nilsson hittades mördad utanför Tollarp i Skåne den 26 mars 1989. Jannica Ekblad låg mördad på en rastplats utanför Hässleholm den 4 augusti samma år. Båda hade strypts och misshandlats svårt.

Domen kommer att överklagas. Det meddelade hans advokat Sven Jernryd så fort domen var avkunnad.

Min klient anser att han är oskyldig, enligt Jernryd.

Advokatens uppfattning är att själva påföljden bör överklagas. Min klient är sjuk och i behov av vård, förklarade Jernryd.

– Den vård han behöver kan han inte få i fängelset.

Chefsåklagare Pär Andersson var däremot helt nöjd med tingsrättens beslut och ser det som en hundraprocentig framgång för den linje som han drivit under rättegången.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons