Annons
Nyheter

Flickmördare döms sannolikt till vård

Att Lunds tingsrätt skulle gå emot en enig expertis och döma den 53-årige flickmördaren till fängelse bedömer straffrättsprofessor Per Ole Träskman som osannolikt. På onsdagsförmiddagen meddelas domen.
Nyheter • Publicerad 5 april 2005

Det är ytterst ovanligt att en domstol går emot eniga experter.

– Speciellt när det handlar om ett så knepigt fall som det här skulle det vara väldigt förvånande. För att domstolen skulle gå emot skulle den behöva hävda att den har större insikt än expertisen i det här och det vore ganska svårt att tänka sig, säger Per Ole Träskman till TT.

Annons

Tingsrätten har redan slagit fast att 53-åringen 1989 rövade bort, våldtog och mördade tioåriga Helén Nilsson från Hörby. Han är också åtalad för mordet samma år på 26-åriga Jannica Ekblad. Chefsåklagare Pär Andersson har krävt att mannen ska dömas till livstids fängelse " trots expertutlåtanden om hans behov av psykiatrisk vård.

– Jag tycker inte att det är solklart med hans sjukdomsbild, sade åklagaren efter att ha hört experterna i tingsrätten.

53-åringen undersöktes först av Sten Levander, professor i rättspsykiatri. På begäran av åklagaren tillfrågades sedan också Socialstyrelsens rättsliga råd i rättspsykiatri, chefsöverläkare Marianne Kristiansson.

Även om experterna var eniga om behovet av vård framgick att deras åsikter på många punkter gick isär, både om bakgrunden till mannens psykiska ohälsa och om dess karaktär. Detta är inte helt ovanligt, tvärtom finns många exempel på rättsfall där experternas utlåtanden går i helt olika riktningar, framhåller Per Ole Träskman. Han pekar på Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovics som ett av dem.

– Detta är förmodligen ett område där man knappast kan tala om en enda klart definierad sanning. Det är trots allt till sist vissa värderingar som ligger bakom slutsatsen, säger han.

Eftersom de rättspsykiatriska utlåtandena innehåller så många känsliga uppgifter brukar de nästan alltid hemligstämplas. Utlåtandena brukar heller inte kvalitetsgranskas på något systematiskt sätt.

– Det är domstolarna som ska granska innehållet i dem. Därför är det viktigt att framhålla att domstolarna har fria händer och inte är bundna av dem, säger Per Ole Träskman. (TT)

Cecilia Klintö

Lund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons