Annons
Nyheter

Flest obeskattade cigaretter i Skåne

Ett av sju cigarettpaket är obeskattat, vilket kostar staten två miljarder kronor per år i förlorade skatteintäkter. Den uppskattningen gör Handelns utredningsinstitut (HUI) i en ny rapport, beställd av Tobaksleverantörsföreningen. Högst andel obeskattade cigaretter hittades i Skåne.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2008
Ett av sju cigarettpaket är obeskattat, vilket kostar staten två miljarder kronor per år i förlorade skatteintäkter.
Ett av sju cigarettpaket är obeskattat, vilket kostar staten två miljarder kronor per år i förlorade skatteintäkter.Foto: 

På den svarta cigarettmarknaden finns både insmugglade cigaretter och cigaretter som förts in av privatpersoner som har varit utomlands.

Högst andel obeskattade cigaretter hittades i Skåne, bland annat i Malmö och Helsingborg. Andra städer med stor svart cigarettmarknad är Borås och vissa stadsdelar i Stockholm. Men det är inte så förvånande, enligt HUI. En stor andel av de obeskattade cigaretterna förs förmodligen in via handelsstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Annons

Över 40 procent av de undersökta paketen kommer från Ryssland och Polen.

HUI har också gjort en attitydundersökning som visar att allmänhetens acceptans för obeskattade cigaretter är hög. Sex av tio rökare tycker att det är okej att köpa billiga cigaretter som tagits in från utlandet. Ungefär hälften av de tillfrågade rökarna tycker också att det har blivit lättare att få tag på sådana cigaretter, skriver HUI i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons