Annons
Nyheter

Flera svåra mc-olyckor

Våren har kommit och svenskarna tar fram sina motorcyklar igen. Under helgen har flera svåra mc-olyckor inträffat, bland annat två i Skåne.
Nyheter • Publicerad 5 april 2009

Ett säkert vårtecken är att fler motorcyklar börjar rulla igen på de svenska vägarna och därmed ökar också risken för olyckor.

I helgen har en rad svåra mc-olyckor inträffat.

Annons

En man omkom efter en mc-olycka på E 6 i närheten av Lomma mellan Malmö och Lund på lördagskvällen.

En 31-årig man skadades svårt i en mc-olycka vid Falkenå utanför Kumla på lördagseftermiddagen. Han vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På fredagskvällen omkom en man i 35-årsåldern när han körde av vägen utanför Tollarp.

Några timmar senare samma kväll skadades en 17-årig pojke allvarligt i en olycka mellan en motorcykel och en bil i Botkyrka söder om Stockholm.

Per Johansson, vd för Moped- och Motorcykelbranschens Riksförbund (MCRF), ger rådet till dem som tar ut sina motorcyklar efter vintervilan att se till så att motorcykeln är i ordning.

- Förarna ska också tänka på att de är ovana i början av säsongen och dessutom är de andra medtrafikanterna ovana vid motorcyklar. Man måste ge dem en chans att vänja sig också, säger han.

I fjol minskade antalet omkomna i mc-olyckor från 60 personer 2007 till 51, enligt preliminär statistik från Vägverket.

- Det är extra mer anmärkningsvärt med tanke på att det förra året fanns det ungefär 11 000 fler motorcyklister än året innan, säger Jesper Christensen, generalsekreterare för Sveriges Motorcyklister (SMC).

Han tror att det minskade antalet bland annat kan förklaras med att det blivit vanligare bland motorcyklister att gå kurser för att utvecklas som förare. Ytterligare en förklaring att motorcyklister har bättre utrustning.

- De har ordentligare hjälmar, ryggskydd och stövlar. Då klarar man sig mycket bättre om något händer, säger Jesper Christensen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons