Nyheter

Flera skogsbränder i södra Sverige

Den senaste tidens torka har medfört många skogsbränder i södra Sverige. Enligt SMHI kan det dröja innan det kommer regn i större mängd.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2008

På flera håll råder eldningsförbud, exempelvis i Göteborg med kranskommuner och i Jönköpings län. Risken för bränder är stor i skog och mark.

Vid halv tre-tiden på lördagseftermiddagen upptäcktes en brand i kanterna av Sandsjöbacka naturreservat nära Särö söder om Göteborg.

Branden var, enligt räddningstjänsten, halvannan timma senare inte under kontroll och en rad enheter hade ryckt ut för att bekämpa den.

Då pågick fortfarande eftersläckning efter en skogsbrand i Kållered, också söder om Göteborg, som bröt ut under fredagen.

Även i Svenarum i Vaggeryds kommun i Småland pågick eftersläckning efter en skogsbrand som härjade i svårtillgänglig terräng under fredagskvällen och natten mot lördagen.

Det var ett 500 meter långt och 200 meter brett område i skogen som brann. Ett 30-tal brandmän bekämpade elden.

I Jönköpings län är markeringen en femma på en sexgradig skala som mäter torrheten i markerna, vilket är extremt, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

Informationen om eldningsförbudet i Storgöteborg gick ut under fredagen.

– Det tycks som om det har gått fram till folk, för många ringer hit och frågar vad som gäller, säger larm- och ledningsoperatör Björn Elfström till TT.

– Sedan finns det säkert de som eldar ändå.

Framför allt frågar folk om man får grilla.

– Det får man, säger Björn Elfström, men inte direkt på marken. Det ska vara i ett kärl avsett för grillning eller i en eldstad.

Även ett skogsområde i Stenungsund har eldhärjats liksom ett område i närheten av Björneborg sydost om Kristinehamn. (TT)

Göran Sjögren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.