Annons
Nyheter

Flera orter får hörselmottagningar

Från den 1 oktober ska de årslånga väntetiderna för hörapparater kapas med besked. Åtminstone ska den nya organisationen med fria auktoriserade audionommottagningar på tolv orter öppna för det.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008
Foto: 

Region Skåne blir först ut i landet med att prova ett nytt grepp. När köerna på 4 000 personer till hörcentralerna trots olika insatser inte blev mindre tvingades nämnden för habilitering och hjälpmedel tänka om. En utredning pekade på några olika alternativa vägar, varav beprövad upphandling var en.

Men nämnden valde en annan väg - att öppna för mottagningar som auktoriseras av förvaltningen inom Region Skåne. Fram till nu finns det 19 privata mottagningar som är klara med sin auktorisation. De sex hörcentraler som finns i dag upphör den 30 september.

Annons

- Jag hoppas att jag inom några månader ska slippa brev som berättar om väntetider på 14-15 månader för en hörapparat, säger Anders Zachrisson, chef för habiliterings- och hjälpmedelsnämnden.

Att ställa om till den nya organisationen har inte gått helt smärtfritt. All personal, runt 50 personer varav merparten audionomer, blev uppsagda.

- Glädjande nog har alla fått nya jobb, säger Anders Zachrisson.

Alla erbjöds dessutom en kurs i att starta eget vilka merparten nappade på.

Beslutet att lägga ner hörcentralerna togs av en enig nämnd.

- Det har varit en enig nämnd som står bakom beslutet. Vi vill inte att om det - gud förbjude - blir ett annat styre 2010 att beslutet rivs upp, säger Christer Sörliden (fp), ordförande för habiliterings- och hjälpmedelsnämnden.

- Vi har heller inte gjort några begränsningar på antalet apparater. Behöver man två apparater ska man få det, understryker han.

I dagsläget kostar utprovning och hjälpmedel 60-70 miljoner kronor per år. En utgift som nämnden beräknas ska bli lika stor i den nya organisationen.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons