Nyheter

Flera mutbrott på Systemet

(Uppdaterad). Besticknings- och mutbrotten inom Systembolaget har varit omfattande och pågått under lång tid. Vita pengar har omvandlats till svarta. Det hävdade överåklagare Björn Blomqvist när den fjärde rättegången i muthärvan inom Systembolaget inleddes på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2007

- Det har rört sig om stora belopp och om en brottslighet som varit organiserad, sade han.

- Genom riggad bokföring har vita pengar blivit svarta, fortsatte han.

I den här rättegången står fem personer som är knutna till ÅkessonVinAB åtalade för bestickning och fem tidigare anställda vid Systembolaget står åtalade för mutbrott.

Samtliga tilltalade utom en förnekar brott. Han, en tidigare biträdande butikschef, medger brottet som handlar om att han tagit emot ett presentkort för resor värt 6000 kronor.

Presentkorten står i fokus när åklagaren försöker visa att ÅkessonVinAB, via andra bolag, ligger bakom de resecheckar som ett antal butikschefer tagit emot och utnyttjat. Han hävdar att motivet för att smörja butikscheferna var ett avancerat arbete från Åkessons sida för att bland annat via stödköp frisera sin försäljningsstatistik.

Enligt Systembolagets nya inköpspolicy, som successivt infördes mellan 2000 och 2002, ger nämligen höga försäljningssiffror bättre exponering i butikerna och varorna finns i fler butiker.

Enligt åklagaren har vd:n och ägaren till leverantörsföretaget Åkesson Vin haft en avgörande roll:

- Han är djupt involverad. Det syns bland annat i mejltrafiken, sade Björn Blomqvist.

Av de fyra medåtalade för bestickning, konsulter med delvis egen verksamhet, ser åklagaren en som varit mer pådrivande än de övriga:

- Allt sker på uppdrag av Åkesson AB, men han är dirigenten som dirigerar de övriga tre.

Åklagaren visade sedan hur ett av bolagen gett en av de åtalade i uppdrag att köpa in resechecker för ett visst belopp. Samma belopp faktureras sedan ÅkessonVinAB som betalar.

De fyra tidigare butikscheferna lämnar olika förklaringar till varför de tagit emot resecheckarna. Två av dem hänvisar till privat bekantskap, vänskap med den som överräckte dem, en tredje till att dottern köpt dem via internet eller annons och den fjärde hävdar att han köpt dem av en tidigare kollega som sagt att han vunnit dem i en golfturnering. (TT)

Maria Victorin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.