Annons
Nyheter

Flera brister när gravgrävare omkom

Det fanns flera säkerhetsbrister när en 43-årig anställd omkom i en olycka på kyrkogården i Gudmuntorp i Ringsjö församling i Skåne. Nu uppmanas alla kyrkogårdar att se över säkerheten vid gravarbeten.
Nyheter • Publicerad 19 september 2007

– Det är oerhört viktigt att man har en ordentlig genomgång så att alla är införstådda med vad det handlar om, säger Jan-Olov Andersson, organisationschef för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Han menar att dödsolyckan i Skåne ska ses som en varning.

Annons

Enligt Andersson är variationen stor när det gäller såväl utbildning som maskinutrustning mellan Sveriges cirka 800 huvudmän för begravningsverksamheten. Resurserna är mycket större hos kyrkliga samfälligheter i storstäderna än hos små landsbygdsförsamlingar som Ringsjöns med kanske bara ett fåtal begravningar årligen. Den 43-årige mannen omkom den 8 augusti när han höll på att fylla igen en grav på Gudmuntorps kyrkogård. Han stod nere i graven och fick en tre ton tung låda med jord över sig. En medhjälpare hade precis hunnit ta sig upp och sätta sig i säkerhet.

Arbetsmiljöverket konstaterar flera brister som kan ha samverkat till den tragiska händelsen. Ett fel var att den tunga jordlådan ställts i en svag sluttning ned mot graven. Ett annat var att man tog bort alla de stöd av järn och trä, så kallade stämp, som fanns i graven innan återfyllningen började. Det korrekta hade varit att först fylla med jord runt kistan, därefter ta bort de nedersta stämpen och sedan avlägsna stämplagren vartefter mer jord fylldes på. Även den vattensjuka marken på kyrkogården kan ha bidragit. De flesta gravar grävs med dubbelt gravdjup, vilket innebär cirka 2,5 meter. Om jordmassorna placeras vid gravkanten, antingen i en låda eller direkt på marken, ger det ett kraftigt tryck mot väggarna i graven. Enligt Jan-Olov Andersson kör därför många kyrkogårdar i stället undan jorden så länge graven är öppen.

Juridiskt ansvarar församlingens kyrkoråd för arbetsmiljön. En polisutredning om dödsolyckan pågår. Kammaråklagare Lotten Loberg säger till TT att Arbetsmiljöverkets rapport kommer att ingå i förundersökningen. Först om ett par månader hoppas hon vara klar att besluta om eventuellt åtal.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons