Annons
Nyheter

Fler tror på fallande bostadspriser

Allt fler räknar med att bopriserna ska gå ned. När banken SEB frågade hushållen om de tror att priset på lägenheter och villor kommer att sjunka det kommande året svarade 32 procent ja i juli, jämfört med 25 procent i juni.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2008

SEB:s boprisindikator ligger i julimätningen på 4. Det är en nedgång med 17 enheter jämfört med i juni. Indikatorn visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

"Stigande kostnader för räntor, bensin och livsmedel i kombination med svagare konjunktur har fått hushållen att se mer negativt på bostadsmarknaden", skriver SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

Annons

Enligt undersökningen räknar hushållen med att reporäntan ligger på 4,7 procent om ett år. Fler hushåll än tidigare svarar att de tänker binda boräntan.

"Med den högsta inflationstakten på femton år oroar sig sannolikt fler hushåll för ännu högre räntor framöver", skriver Gunilla Nyström.

Boprisindikatorn bygger på 1 000 intervjuer gjorda mellan den 25 juni och den 1 juli.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons